НАЈЧЕСТО ПОСТАВУВАНИ ПРАШАЊА

Прелистајте ги најчесто поставуваните прашања за производите и услугите на Мазда за да добиете одговори, детали за контакт и референтни линкови за вашите прашања. Користете ги иконите плус десно за да го видите одговорот на одредени прашања од листата подолу:

BLUETOOTH®

ШТО Е Bluetooth® audio?

Аудио Bluetooth® ви овозможува да пуштате музика безжично преку аудио системот на вашето возило користејќи компатибилен уред, опремен со Bluetooth®, поврзан со системот.

Како да знам дали мојот уред ќе работи со системот?

Кликнете овде за да видите дали вашиот уред опремен со Bluetooth® е компатибилен.

Како да упатувам повици користејќи препознавање глас?

Кога вашиот поврзан телефон е во возилото и е вклучен, можете да остварувате и да одговарате на повици без да го допирате телефонот. Само следете ги овие едноставни команди и системот ќе ве прошета низ останатите команди со леснотија.

Во секое време можете да го притиснете копчето TALK и после звучниот сигнал да кажете:
• „ПОВИК“ + името на лицето што сакате да го повикате (пример: „ПОВИК НА ЏОН СМИТ

Како перформансите на препознавање глас ќе се споредат со оние на мојот паметен телефон или мобилен уред?

Системот ја користи мобилната услуга на вашиот уред, така што ќе се применува истото ниво на перформанси. На пример, ако доживеете статичност на вашиот паметен телефон поради ниската јачина на сигналот, тогаш исто така ќе доживеете статично користење на препознавање глас.

Каде можам да најдам помош за користење -препознавање глас?

За да пристапите до помош за користење препознавање глас:
① Притиснете го копчето TALK.
После звучниот сигнал, кажете „HELP“ за опции во тековната област на работа.

Зошто батеријата на мојот уред се троши побрзо кога користам Bluetooth®?

Перформансите на батеријата на вашиот мобилен уред зависат од многу фактори, вклучувајќи ги и карактеристиките и поставките што ги користите. Користењето на функцијата Bluetooth® кај некои уреди може побрзо да ја испразни батеријата на уредот. За да ја зачувате јачината на батеријата, исклучете го Bluetooth® кога не го користите.

Дали можам да ги користам копчињата на мултимедијалниот командант за да го контролирам мојот компатибилен, поврзан аудио уред Bluetooth®?

Да. Навалете го или свртете го мултимедијалниот командант и поместете го курсорот до саканата икона за игра, пауза, напред или прескокнување. Притиснете го мултимедијалниот командант за да ја изберете саканата икона.

Каков квалитет на звук можам да очекувам од аудио функцијата Bluetooth®?

Квалитетот на звукот ќе варира во зависност од уредот, мрежата и музичките датотеки.

Ако мојот уред не е опремен со Bluetooth®, можам ли да пуштам музика преку аудио системот на возилото?

Да, можете да слушате iPod или друг компатибилен пренослив аудио плеер преку звучниците на вашето возило со помош на USB режимот.

Зошто понекогаш е тешко да го слушнам мојот Bluetooth® преку аудио звучници?

Ова може да се должи на неправилно прилагодена поставка за контрола на јачината на звукот на мобилниот телефон или аудио уредот. За најдобри перформанси кога користите Bluetooth®, прво прилагодете го нивото на јачина на звук на вашиот мобилен телефон или аудио уред на највисоко можно ниво пред да започне изобличувањето, а потоа прилагодете ја јачината на звукот на аудио системот.

Некои возила покажуваат низок волумен кога користат Bluetooth®. Ова бара звукот на звукот да биде невообичаено висок за да се постигнат нормални нивоа на слушање. Кога ќе завршите со користење на Bluetooth®, повторно намалете го нивото на јачина на звук бидејќи аудио системот повторно се вклучува и може да се појави голема јачина на звук на други режими, вклучително и радио или CD.

Колку контакти може да собере мојот систем?

Може да поврзете до 5.000 контакти од поврзаниот телефон преку Bluetooth®, вклучувајќи адреса и слика, кога е применливо.

Дали е потребно да го спарам мојот мобилен телефон по ажурирање на софтверот на телефонот?

По ажурирање на оперативниот систем на вашиот мобилен уред (како што се Windows, Android или iOS), информациите за спарување може да бидат неважечки. Ако тоа се случи, следете ја постапката за спарување за да го додадете повторно. Слично на тоа, ако вашиот дилер го ажурира софтверот за возилото, можеби ќе треба повторно да го поврзете уредот.

Имам проблеми при повторно поврзување на телефонот со системот за слободни раце. Што да правам?

Избришете го системот за слободни раце од менито Bluetooth® на вашиот телефон и избришете го телефонот од менито Bluetooth® на системот за слободни раце. Следете ги соодветните процедури за да го поврзете или спарите телефонот.

Како треба да зборувам кога ја користам функцијата за препознавање глас на системот за слободни раце?

Зборувајте со нормален глас, не премногу брзо, премногу бавно или премногу гласно. Кога го кажувате името на контактот, зборувајте флуидно. Не паузирајте помеѓу името и презимето.

Откако стигнав до крајот на плејлиста или албум, зошто мојот iPhone паузира, а потоа продолжува со мешање на целата музичка библиотека?

Ова е нормална работа на iPhone и не е засегната од Bluetooth конекцијата со Mazda Handsfree System. Албумот или плејлистата ќе треба да бидат рачно избрани за да продолжите со репродукција.

NAVIGATION

Кое е моето корисничко име?

Вашето корисничко име е името на најава што го внесовте за време на процесот на регистрација, кога ја креиравте вашата корисничка сметка за навигација. Ако го заборавите вашето корисничко име, можете исто така да ја користите вашата е -адреса како корисничко име. Алтернативно, користете ја нашата страница Заборавено корисничко име или лозинка за да го вратите вашето корисничко име.

Го заборавив корисничкото име или лозинката. Што можам да направам?

Ако го заборавите вашето корисничко име, можете исто така да ја користите вашата е -адреса како корисничко име. Алтернативно, користете ја нашата страница Заборавено корисничко име или лозинка за да ги вратите вашето корисничко име и/или лозинка.

Колку време е потребно за преземање на ажурирањата на картата?

Времето на преземање зависи од вашата брзина на Интернет. За да преземате содржина, треба да користите широкопојасна интернет конекција.

Мислам дека имам право да добивам бесплатни ажурирања на мапи, но се чини дека се достапни само ажурирања за плаќање. Зошто?

Mazda нуди бесплатни ажурирања на мапи за 3 години (5 години за Европа). По 3 (5) години се наплаќаат.

Што е Mazda Update Toolbox?

Mazda Update Toolbox е бесплатна компјутерска алатка што се користи за управување со содржината на вашата SD картичка, креирање резервни копии и преземање и инсталирање мапи и ажурирања.

Како може да го превземам Mazda Update Toolbox?

Можете бесплатно да го преземете инсталаторот на Mazda Update Toolbox од страницата за поддршка.

Како можам да ја добијам најновата верзија на Mazda Update Toolbox? Како можам да го ажурирам Mazda Update Toolbox?

Откако ќе биде достапна нова верзија на Mazda Update Toolbox, програмата автоматски ќе ве упати да ја ажурирате тековната верзија. Ако не сакате да работите со оваа автоматизирана функција, можете да изберете да ја инсталирате најновата алатка за ажурирање на Mazda од страницата и да ја преземете програмата за инсталација што ја придружува најновата верзија на Mazda Update Toolbox.

Некои датотеки недостасуваат/оштетени на меморијата на мојата SD -картичка/навигациски уред.

Ако сте направиле резервна копија со Mazda Update Toolbox, можете да ја вратите оригиналната конфигурација од резервната датотека зачувана на вашиот компјутер. Во спротивно, контактирајте со вашиот дилер за замена на SD -картичка.

Кога се обидувам да го ажурирам Mazda Update Toolbox, добивам порака „Грешка при преземање“ и инсталацијата не е успешна. Што да правам?

Овој проблем може да се реши со поврзување на SD картичка со Mazda Update Toolbox, и дури потоа да се обидете да ажурирате.

Mazda Update Toolbox ми ја дава следнава грешка: „Имаше грешка при обработката на бараната операција. Обидете се повторно подоцна “.

Оваа грешка е предизвикана од Анти-вирусна програма, наречена G-Data Antivirus, поради функцијата наречена WEB PROTECT која работи во позадина, дури и кога G-Data Antivirus изгледа деактивирано. Откако WEB PROTECT е исклучен, кодот за грешка не се прикажува повеќе и преземањата започнуваат правилно и завршуваат без проблеми. Ако имате проблеми со исклучување на оваа функција, контактирајте со производителот на софтверот.

Знам каде одам. Зошто ми е потребен систем за навигација?

GPS навигацијата ви помага да ги најдете најефикасните правци до вашите дестинации, заштедувајќи време, гориво и пари. Вашиот навигациски систем Мазда ви дава повеќе од само насоки од А до Б, ви помага да ги најдете потребните работи, најблискиот паркинг, хотел, бензинска пумпа или ресторан. Со дополнителните придобивки од сообраќајните информации, тој исто така ќе понуди алтернативна рута кога вашата вообичаена рута е пренатрупана. За мир, може точно да ја одреди вашата локација доколку ви треба помош на пат.

Кои се предностите на навигацискиот систем во Mazda?

Системот за навигација Mazda е направен да ги исполнува безбедносните прописи и автомобилските спецификации. Единицата се поврзува со електрониката на возилото, како што се сензорот за брзина и жиро -сензорот, за да обезбеди пресметување кога ќе се изгуби ГПС сигналот, со што ќе ве држи на вистинскиот пат. Големината и квалитетот на екранот се оптимизирани за гледање, а исто така се ергономски поставени на контролната табла за да се обезбеди минимално одвлекување на вниманието од возачот. Во комбинација со сите други мултимедијални функции, навигацијата  овозможува поудобно возачко искуство.

Зошто треба да ги ажурирам мапите?

Ажурирана карта ве води со најточнo и најефикаснo рутирање за да ви помогне да заштедите време. Патната мрежа постојано се менува, но имајќи  карта, имате доволно информации што ви се потребни за лесно да ја пронајдете вашата дестинација. Ова вклучува нови и ажурирани патни мрежи, нови области и илјадници точки на интерес - од бензински пумпи до аеродроми и од ресторани до хотели. Со новата карта, може да ви биде удобно знаејќи дека ги имате најновите информации достапни за вашиот систем за навигација, обезбедувајќи ви подобро патничко искуство, било на деловна активност или на одмор.

Кој ги дава податоците за картата?

Mazda ги користи HERE Мапите како нивни провајдер, бидејќи тие се светски лидери во податоци и содржина на дигитални мапи со врвен квалитет. HERE мапата е изградена на патиштата низ светот од над 2.000 географски аналитичари и произведува мапа на која светот се врти 100 милиони пати секој ден

Кои се HERE Мапи и каде можам да пристапам до повеќе информации за нив?

HERE Мапи е провајдер на дигитални мапи на МАЗДА и е светски лидер во податоците и содржината на мапи со врвен квалитет. HERE мапи возат поголем дел од системите за навигација во автомобил направени и во Европа и во Северна Америка. За да дознаете повеќе, посетете ја страницата www.here.com.

Колку често се објавуваат нови ажурирања на мапи?

Ажурираните мапи се генерално достапни секоја година. За да бидете информирани кога новиот производ на мапата ќе стане достапен за вашиот систем за навигација, регистрирајте се тука на https://mazda.welcome.naviextras.com/ или пријавете се во Алатката за ажурирање Mazda.

Мапата / системот за навигација што го купив не содржи пат за кој не знам дека постои и сигурен сум дека го имам на располагање најновото ажурирање на картата. Што можам да направам?

Map Reporter е ексклузивен, лесен начин да го известите снабдувачот со мапи на Mazda HERE за промените на патиштата што ги возите и интересните точки. Милиони луѓе насекаде помагаат да се одржат  картите HERE со овој метод. Со својот веб-интерфејс што е лесен за користење, можете точно да ја одредите локацијата каде што може да биде потребна промена на мапата. Едноставно посетете mapcreator.here.com, посочете, кликнете и пријавете ги промените.

Мојот систем за навигација не го прикажува секогаш најкраткиот/најбрзиот пат?

Сите ги знаеме кратенките во нашите локални области што ги користиме за да избегнеме сообраќаен метеж или лошо определени семафори. Системите за навигација ги пресметуваат маршрутите користејќи детални информации во базата на податоци за мапи и земаат предвид различни околности, вклучувајќи вистинска оддалеченост, просечна брзина, физичка / функционална класификација на патот, ограничувања за свртување и друго. Личните преференции може да се земат во предвид во маршрутата ако вашиот систем за навигација нуди функционалност за внесување параметри во системот. Ваквите преференции може да вклучуваат автопати, патарини, нагласување на брзината преку далечина и дозволување на корисникот да избегнува одредени патишта или области.

Што е Mazda Update Toolbox?

Mazda Update Toolbox е бесплатна компјутерска алатка што се користи за управување со содржината на вашата SD картичка, креирање резервни копии и преземање и инсталирање мапи и ажурирања.

Како може да го превземам Mazda Update Toolbox?

Вие може да го превземете Mazda Update Toolbox installer бесплатно од страницата за поддршка.

Како можам да ја добијам најновата верзија на Mazda Update Toolbox? Како можам да го ажурирам Mazda Update Toolbox?

Откако ќе биде достапна новата верзија на Mazda Update Toolbox, програмата автоматски ќе ве упати да ја ажурирате тековната верзија. Ако не сакате да работите со оваа автоматизирана функција, можете да изберете да ја инсталирате најновата алатка за ажурирање на Mazda од страницата и да ја преземете програмата за инсталација што ја придружува најновата верзија на Mazda Update Toolbox

Може ли да инсталирам Mazda Update Toolbox на Windows 7 / Windows 8 (8.1) / Windows 10 / OSX?

Mazda Update Toolbox во моментов е компатибилен со Windows 7, Windows 8 (8.1), Windows 10 и OSX 10.10 и понови верзии. Ако користите неподдржана платформа, контактирајте со вашиот дилер за повеќе информации.

Софтверот за навигација/карта/друга содржина е избришан или оштетен на мојата SD -картичка. Како можам да го вратам?.

Ако имате резервна копија, можете да користите Mazda Update Toolbox за да ја вратите вашата SD -картичка. Ако не, предлагаме да контактирате со застапништвото на автомобили.

До специфичностите на пазарот