ИНСПИРАЦИЈА

MAZDA CX-5: ЗАПОЗНАЈТЕ ГИ КРЕАТОРИТЕ

Пет дизајнери од дизајнерскиот тим на Mazda CX-5 откриваат што ги инспирира, а во исто време истражете што ги мотивирало да работат во областа на автомобилскиот дизајн и што ги довело до Mazda.

ТАКАНОРИ ЦУБАКИ: ГЛАВЕН ДИЗАЈНЕР

Со оглед на неговото искуство како главен дизајнер за моделот од втората генерација во 2017 година, Таканори Цубаки е секако релевантно лице за да разговара за дизајнерските промени на најновиот модел CX-5.

ОД КОНЦЕПТ ДО АВТОМОБИЛ

„Верувам дека идејата е дека дизајнерите наоѓаат автентична инспирација одвнатре, наместо некој да ги насочува, постојано развива, со што се развива и дизајнот на Mazda.

 


-Таканори Цубаки (главен дизајнер)

Актуелниот главен дизајнер рече дека е особено горд што дизајнот на каросеријата на автомобилот е усогласен со најновите дизајнерски принципи на Kodo, така што останува доволно силен за да постигне нови дизајнерски цели како што се силата на теренецот и единството помеѓу трите нови нивоа на опременост на CX-5.

За Цубаки, дизајнот на автомобили беше природен пат во кариерата. Тој сака да црта и отсекогаш го привлекувале спортските автомобили. Почна да работи за Mazda откако ги виде MX-5 и RX-7. Тие автомобили беа доказ за Цубаки дека компанијата може да дизајнира такви автомобили на кои отсекогаш му се восхитувал.

Разговарајќи за влијанијата врз неговиот дизајн и неговата инспирација за помоќниот, но сепак поедноставен дизајн на новиот CX-5, Цубаки зборува за работата во Европа. Го привлече скандинавскиот дизајн како данскиот мебел и шведските и финските стакларија. Тој забележал дека овие предмети ги имаат истите квалитети на функционалност, екстремна едноставност и убавина на формата што ги има во јапонските предмети. Тој разбира дека ова е глобално позната вредност на убавината.

ТАКАНОРИ ЦУБАКИ: ГЛАВЕН ДИЗАЈНЕР

„Секој дизајнер наоѓа автентична инспирација одвнатре, наместо некој да го насочува“, изјавува тој. Но, тоа зборува и за нивните заеднички дизајнерски цели, вклучително и примена на минималистички концепт, дизајнерски аспект на Kodo: Soul of Movement.

ТАКАНОРИ ЦУБАКИ: ГЛАВЕН ДИЗАЈНЕР

„Манипулацијата со светлината и сенката е вообичаена во јапонската уметност, исто како и нашите слики со мастило, кои ја изразуваат контрастната густина на сенките без да се потпираат на линии. Мислам дека можете да го почувствувате тоа во моделот CX-5“.

Error rendering template

AIRA MATSUMOTO: ДИЗАЈНЕР НА БОЈА/МАТЕРИЈАЛ

Аира Мацумото реши да стане дизајнер за да решава проблеми. Таа ѝ се придружи на Mazda откако го виде RX-Vision на саемот за автомобили во Токио, по што беше длабоко импресионирана од стремежот на компанијата за моделирање, боја и текстура на ново ниво кое сè уште не е познато во индустриските производи. „Улогата во дизајнот ми носи непроценливо задоволство бидејќи клиентите ги ценат моите напори.

AIRA MATSUMOTO: ДИЗАЈНЕР ЗА БОЈА/МАТЕРИЈАЛ

„Способноста да се постигне прецизен баланс помеѓу материјалите во просторот доаѓа од неопходното мајсторство на изработката.

CX-5 добива огромно внимание поради неговиот добро искорен дизајн. Како дизајнер на бои, Матцумото „сакаше да го разјасни својот изглед преку мали промени на оваа нова верзија и да постигне подобра координација помеѓу внатрешноста и надворешноста.“ За пакетот Active Concept, балансирање помеѓу новата боја со акцент на лимета и едноставноста и силата на постојниот внатрешен дизајн, со својата работа, таа придонесе за SUV пакет кој изгледа нов, а сепак ги задржува квалитетите на Mazda.

Матцумото забележува дека новите дизајнерски идеи често доаѓаат од навидум неповрзани секојдневни предмети и открива дека дизајнерската инспирација на CX-5 потекнува од спортска облека и патики, додека новата надворешна боја - Циркон песок - е инспирирана од обликување на песок.

220329_900_442_Media_Promo_Maker_2.jpg

 

„Јапонскиот дух на изработка не инспирира да најдеме рамнотежа помеѓу материјалите во даден простор и да ги земеме во предвид работите како висината на летното сонце или впечатокот на облачен ден при изработката на материјалите што ќе го направат автомобилот.

„Со комбинирање на новите бои на екстериерот, си поставивме предизвик да создадеме SUV кој ќе претставува нешто ново, но во исто време ќе ги задржи добро познатите квалитети на Mazda.

 


AIRA MATSUMOTO, ДИЗАЈНЕР ЗА БОЈА/МАТЕРИЈАЛ

ТАКАФУМИ ШИМАДА: МОДЕЛИРАЧ НА ГЛИНА

Takafumi Shimada го води одделот за моделирање на надворешна глина од претставувањето на првата Mazda CX-5. За време на дизајнерската ревизија на тој модел, тој се обиде да ги елиминира вишокот линии и да го долови тоа чувство на движење на површинските текстури, како и промените во интензитетот на светлината и сенката, создавајќи, како што рече, „понапреден и подлабок тридимензионален израз. без да се загрозат деталите“.

TAKAFUMI SHIMADA:

„Со цел да постигнеме конзистентен дизајнерски израз, ја донесовме генијалноста на промените во светлината во моделирањето.

Добиениот дизајн дава впечаток на сјај, но сепак ја задржува силата на масата. Филозофијата на минимализмот на Mazda инспирира и носи ново ниво на моделирање, рафинувајќи ја површината на каросеријата дури и со дебелината на едно парче хартија.

Шимада станал моделар затоа што цел живот се интересирал за автомобили и стил, а инспирацијата ја наоѓа во патувањата со велосипед, при што особено го цени јапонското чувство за „убавина и скриената енергија на светлината и сенката“, како и од одразот на историските статуи со дискретни промени во светлината. Шимада наведува дека ги внесува овие нови сознанија и откритија во дизајнот на автомобилот.

ТАКАФУМИ ШИМАДА: МОДЕЛИРАЧ НА ГЛИНА

Шимада верува дека само човечки раце можат да постигнат таква вистинска извонредност во јапонското прецизно моделирање. Mazda негува став за учење што ги охрабрува моделите постојано да се предизвикуваат себеси за да се развиваат.

ТАКАФУМИ ШИМАДА: МОДЕЛИРАЧ НА ГЛИНА

„Со развојот на моделот CX-5 си поставив уште поголем предизвик со уште потешки задачи. Сакам да продолжам да се посветувам на ова, знаејќи дека тоа ќе доведе до личен раст и раст на дизајнерскиот дух на Kodo“.

„Мислам дека напредното моделирање отелотворува чувство на напнатост,
дури и на мека површина“.

 


ТАКАФУМИ ШИМАДА, МОДЕЛИРАЧ НА ГЛИНА

AKITOMO HARA: ВНАТРЕШЕН ДИЗАЈНЕР

Акитомо Хара се сеќава колку посебно било чувството да се патува на различни места кога бил дете. Но, особено му се допадна слободата на избор и дестинација што ја дава автомобилот. „Дојдов во Mazda бидејќи тоа беше најдоброто место за создавање на автомобили што сакав да ги возам“, рече тој.

AKITOMO HARA:

„Се разбира, сакам да создадам нешто што е лесно за користење и убаво во исто време. Верувам дека мојата работа е да ги направам луѓето среќни“.

Хара беше задолжена за новиот дизајн и материјали за багажниот простор и внатрешното складирање на новиот модел CX-5. Првата генерација на автомобилот имаше голем товарен капацитет, но новата генерација доаѓа со подобрена материјална текстура. Но, за овој нов модел, Хара вели: „Мојата цел беше да продолжам да го развивам концептот за капацитет на Mazda во комбинација со леснотијата на користење и убавиот изглед“. Многу сум возбуден од резултатите.“ Подобрувањата вклучуваат значително повеќе простор за складирање под подот и рамен товарен простор кога седиштата се преклопени, идеален за транспорт на големи предмети.

АКИМОТО ХАРА: ДИЗАЈНЕР ЗА ВНАТРЕШЕН ПРОСТОР

Растењето во повеќе од 100 години стара јапонска куќа му помогна на Хари да научи да ја цени безвременската, автентична убавина. Тој се стреми да создаде автомобили кои се искрени и издржливи. Како дизајнер на простор, Хара наоѓа инспирација во набљудувањето на архитектонските простори или на возовите, додека нивното скицирање му овозможува да идентификува важни елементи на дизајнот.

АКИМОТО ХАРА: ДИЗАЈНЕР ЗА ВНАТРЕШЕН ПРОСТОР

Тој верува дека популарноста на CX-5 произлегува од неговата „чесност, едноставност и отвореност“ и забележува дека неговата цел отсекогаш била да ги комбинира убавината и функционалноста. „Тоа е идеалот со кој пораснав.

„Во голема мера ја подобривме функционалноста на багажниот простор. Ретко се прават такви сеопфатни подобрувања на ревидиран модел. Реновирањето во реалноста е многу потешко отколку да се започне со нов дизајн од нула“.

 


AKITOMO HARA, ДИЗАЈНЕР ЗА ВНАТРЕШЕН ПРОСТОР

ЈАСУЈУКИ МУРАТА: ДИГИТАЛЕН ДИЗАЈНЕР

Јасујуки Мурата се сеќава како копнеел за кариера како дизајнер во Mazda откако бил „воодушевен од изгледот на елегантната Mazda MX-5 што ја видел на аголот на улицата“. Тој сега е шеф на моделирање податоци за надворешниот дизајн на CX-5, од обликување на телото и скицирање до создавање на датотеки со податоци.

ЈАСУЈУКИ МУРАТА: ДИГИТАЛЕН ДИЗАЈНЕР

„Благодарен сум што работам со дизајнери и моделари кои одговараат на моите идеи со поддршка, охрабрувачки совети и повратни информации.

На прашањето од каде ја црпи инспирацијата, Мурата наведува неколку извори. Секојдневно разговара со моделари кои работат со глина, како и со други дизајнери, оди во музеи, гледа скици, модели и податоци, па дури и добива инспирација од секојдневните разговори. „Кога создаваме автомобил и дизајнираме дури и најмалите детали, го чувствувам присуството на јапонскиот дух. Кога ги усовршуваме и подобруваме работите, во Mazda владее атмосфера на соработка“.

„Во опкружувањето во кое порасна Mazda, ние постојано се обидуваме да ги дотеруваме работите и да ги направиме уште подобри отколку што беа порано.

 


ЈАСУЈУКИ МУРАТА,  ДИГИТАЛЕН ДИЗАЈНЕР

КОЈА CX-5 ОДГОВАРА НА ВАШИОТ ЖИВОТЕН СТИЛ?

Mazda CX-5 е возбудлив SUV во кој можете да уживате со вашето семејство бескомпромисно,како и кога сте сами. Како еден од најпопуларните SUV возила во својата класа, тој обезбедува моќно, но удобно возење со пријатен патнички простор и повеќе од доволно простор за багаж за сите ваши активности. Се разбира, обезбедува и широк спектар на напредни безбедносни технологии на Mazda заедно со одлична поврзаност.

ОТКРИЈТЕ ЈА MAZDA CX-5

ТКАЕНА ИНСПИРАЦИЈА

Откријте што ја прави Mazda уникатна, експресивна, индивидуална марка. Подготвивме најинспиративна содржина за тоа што се случува во нашите автомобили, како и каде можат да ве одведат.

Подготвени?

Еволуција на иконата

Создавање легенда: Дознајте што е потребно за да се направи Mazda CX-5 еден од најпродаваните теренци во својата класа.

ДОЗНАЈТЕ ПОВЕЌЕ
ПРАКТИЧНОСТ И ПЕРФОРМАНСИ

Влезете во овој иконски кабриолет и патувајте до Хебридите. Тоа е приказна за агилност, прекрасни глетки и неочекувани решенија.

ДОЗНАЈТЕ ПОВЕЌЕ
ЕДИНСТВЕН ЈАПОНСКИ ДИЗАЈН

Погледнете ги причините зошто Mazda стана позната по својот легендарен дизајн. Нашите Такуми мајстори го применуваат јазикот на формата и просторот за да создадат чувство на динамично движење.

ДОЗНАЈТЕ ПОВЕЌЕ
НАЈДОБРОТО ВОЗЕЊЕ ВО СВЕТОТ

Придружете и се на Mazda на возбудливи патувања по норвешките фјордови, португалскиот брег и низ јапонските планини.

ДОЗНАЈТЕ ПОВЕЌЕ