ИНСПИРАЦИЈА

ЈАПОНСКА ДО СРЖ

Mazda открива како јапонското наследство и дизајнерската филозофија на Mazda ги инспирирало обликот и изгледот внатре во нивните возила.

MA

   

Традиционалната јапонска соба често е украсена со внимателна елеганција, со само неколку внимателно избрани елементи. Ма е убавината и напнатоста што може да се најдат во празниот простор помеѓу овие елементи. Во контекст на автомобилскиот дизајн, се работи за отпорност на искушението да се натрупува внатрешноста со премногу излишни елементи; да се одржи минимализмот во дизајнот, без разлика дали е внатрешен или надворешен.


Ma е силата и напнатоста што ги создава просторот, како што е прикажано во јапонската соба (лево) и внатрешноста на автомобилот (десно).

KAICHO

Оваа филозофија се однесува на организацијата на просторот – во случајот на Mazda, на внатрешноста на автомобилот. Каичо го нагласува просторот што го создава Ма. Тоа го прави со хармонично комбинирање на мешавина од различни материјали и текстури кои се надополнуваат една со друга, реализирајќи повеќе од обичната сума на нивните делови, постигнувајќи едноставност и елеганција од сложеноста. Осветлувањето е исто така клучен атрибут за Kaicho. Mazda користи дискретно, меко, индиректно осветлување за да го нагласи чувството на хармонија во автомобилите.

КООРДИНИРАНА КОМБИНАЦИЈА НА МАТЕРИЈАЛИ И ТЕКСТУРИ

HACHO

Хачо грубо може да се преведе како „прекинат ритам“. Во контекст на дизајнот на автомобилот, Mazda го применува Hacho за да ја направи внатрешноста на автомобилот исполнета со ритам и динамика. Внимателната примена на аглите и елементите создава простор кој истовремено е мирен и инспиративен, удобен и интересен.

HACHO

Седиштата (горните) на Mazda CX-60 доаѓаат со различни материјали кои се направени заедно под различни агли...

HACHO

... да се создаде чувство за ритам и хармонија.

MUSUBU

Мусубу е филозофија на поврзување. Во Јапонија, прецизната уметност на врзување јазли, без разлика дали тоа е бенд на традиционален воин шлем или кимоно, е издигната на ново ниво на уметност. Инспирирана од филозофијата „Musubu“, Mazda усвои одреден тип на шевови во својата внатрешност (десно). Има мала празнина, како што би имало во врзивите на древните јапонски јажиња и оружје, што овозможува човечко движење. Ова симболично го претставува Jinbu Ittai, филозофија на возење што прави Mazda да се чувствува и да се претстави како продолжение на телото на возачот.

ВТКАЕНА ИНСПИРАЦИЈА

Откријте што ја прави Mazda уникатна, експресивна, индивидуална марка. Подготвивме најинспиративна содржина за тоа што се случува во нашите автомобили, како и каде можат да ве одведат.

Подготвени за качување?

Еволуција на иконата

Создавање легенда: Дознајте што е потребно за да се направи Mazda CX-5 еден од најпродаваните теренци во својата класа.

ДОЗНАЈТЕ ПОВЕЌЕ
ЗАПОЗНАЈТЕ ГИ КРЕАТОРИТЕ

Mazda CX-5 не би постоела без дизајнери. Тие добија слобода да ја следат нивната инспирација за да ја претворат визијата и филозофијата на Mazda во најпродаваниот SUV.

ДОЗНАЈТЕ ПОВЕЌЕ
ПРАКТИЧНОСТ И ПЕРФОРМАНСИ

Влезете во овој иконски кабриолет и патувајте до Хебридите. Тоа е приказна за агилност, прекрасни глетки и неочекувани решенија.

ДОЗНАЈТЕ ПОВЕЌЕ
НАЈДОБРОТО ВОЗЕЊЕ ВО СВЕТОТ

Придружете се на Mazda на возбудливи патувања по норвешките фјордови, долж португалскиот брег и низ јапонските планини.

ДОЗНАЈТЕ ПОВЕЌЕ